“Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten”

Dagboek van een ‘kaatsmaagd’

Na een natte doorsteek van Nederland, waarbij 5 provinciegrenzen overschreden werden, kwam ik aan in Franeker, oftewel Frjentsjer, in het Fries. Een onbedoelde stadstoer later, omdat de vesting gesloten was met behulp van verkeersregelaars, kwam ik op de beoogde parkeerplaats aan en kon de wandeling naar de mooie winkel van Bakkerij van der Kloet beginnen.

In de volle Kaatskamer stond de koffie en de Oranjekoek al klaar en kregen we de theorie uitgelegd van Cor. De nieuwe kreten als Kaats, perk, zit, boppe, erste en spul gaan in de rondte en ik denk: zien zal doen geloven.

 

 

 

 

Na een korte wandeling naar it Sjûkelân en het plaatsnemen op de tribune is het tijd voor de ‘elftalfoto’

 

 

 

 

Na 5 minuten aankijken van de 1e omloop met 4 parturen kwam ik er achter dat er 2 wedstrijden gelijktijdig plaats vinden. Hierna is het volgen van het spel beter te vatten en stijgt de spanning alsook de temperatuur, want zelfs de zon laat zicht geregeld zien tussen de wolken en buien door.

Uiteindelijk is het parturen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar in de finale veel te sterk en staat de telegraaf (nee, niet die krant) na afloop op 6-2 en was het binnen 30 minuten gepiept.

Tijdens de wandeling terug naar de auto bedenk ik me dat ik toch maar mooi een vinkje op een onbekende bucketlist van oud Hollandsche cultuur heb gezet en dat het een meer dan vermakelijke en leerzame dag geweest is in een goed gezelschap.

Jan Douwe, enorm bedankt voor de uitnodiging en zoals je zelf al aangaf; eentje die voor herhaling vatbaar is.

….. hierna nog even 233 km terug naar huis, lekker met de ondergaande zon….

Met vriendelijke en sportieve groet, Pascal