Rendement op je vermogen. Is het nog mogelijk?

Het is voor niemand meer onbekend, de spaarrente is door de jaren heen gestaag lager geworden.  Voor de vermogende klant is een negatieve spaarrente al een feit. Nu betaal je al bij veel banken negatieve rente van 0.5% als je boven het bedrag van € 100.000 uitkomt. Dit is voor zowel de zakelijke- als voor de particuliere spaarder.

De negatieve rente komt ook zeker niet zonder consequenties. Los van het feit dat het onnatuurlijk voelt om rente te betalen over je spaargeld, is het qua rendement zeker geen ideaalbeeld. Negatieve rente is namelijk niet het enige waar je als spaarder rekening mee moet houden, inflatie en de belastingen maken de weg naar vermogensgroei nog groter. Over de lange termijn genomen wordt je geld fors minder waard. Het is bovendien ook nog niet voorbij. Voor 2022 zijn er wederom verlagingen aangekondigd.

Sparen is al jaren verliesgevend. Dat komt met name door de inflatie. Sparen levert alleen een positief rendement op als de rente hoger is dan de inflatie. Echter is dat al jaren niet meer zo.

Als je in een periode van 30 jaar spaart en uitgaat van de huidige rente en inflatie, verlies je binnen die periode al bijna de helft van je vermogen. Hierin zijn eventuele belastingen nog niet in meegenomen.

Maar waarom betaal je negatieve rente?

Negatieve spaarrente blijft een veelbesproken onderwerp, maar waarom betaal je eigenlijk negatieve rente? De grootste schuldige is dan ook wel de Europese Centrale Bank (ECB). Het geld moet rollen vindt de ECB. Het versterken van de economie en het stimuleren wil de ECB bereiken door mensen te stimuleren om geld uit te geven, te investeren en door geld te lenen. Hier valt natuurlijk wat voor te zeggen, echter maakt het beleid de consequenties voor de spaarders niet onverminderd.

Alternatief voor het reguliere sparen?

Gelukkig zijn er andere mogelijkheden, waarbij positief rendement behalen op je vermogen wel realiseerbaar is. Veilig kunnen renderen waar de risico’s alsnog beperkt kunnen blijven. Alternatief voor het reguliere sparen, vraag meer informatie over onze spaardeposito’s.