Niels van den Brandt, founder van DebitRoom, vertelt!

Niels van den Brandt, ondernemer sinds zijn 18e levensjaar, eigenaar van meerdere ICT bedrijven en trotse founder en bestuurslid van DebitRoom. Niels is ICT’er, een mensen mens en gezinsman. 5 jaar geleden had hij een droom; MKB ondernemers succesvoller maken! 5 jaar later heeft hij meer dan 49.000 leningen verstrekt en 848 bedrijven gefinancierd.

“Het idee voor DebitRoom kwam voort uit mijn eigen frustratie. Bij de oprichting en voortzetting van mijn ICT bedrijven liep ik tegen problemen aan op het gebied van werkkapitaal en risicomanagement”, vertelt Niels in het kantoor van DebitRoom. “In 2017 vond ik daar een oplossing voor, niet alleen voor ons eigen bedrijf maar ook voor andere ondernemers. Hier is onze visie uit ontstaan: Samen ondernemers succesvoller maken”.

De uiteindelijke oprichting van DebitRoom is niet zomaar ontstaan. Hetgeen als oplossing gezien werd moest volledig geautomatiseerd zijn. Verschillende gesprekken volgde met IT’ers, bankiers, mede ondernemers, accountants. Onderzoek bij meer dan 100 potentiële spaarders, mogelijke MKB klanten en partners  om uiteindelijk tot een bedrijfsplan te komen wat de basis werd van DebitRoom. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Na alle gesprekken en onderzoeken volgde de afspraken bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank” vervolgt Niels zijn verhaal. Hij leunt achterover en blaast zachtjes uit. “Pfff, de wet-en regelgeving was een doolhof op zichzelf”. Hij begint te lachen. “We hebben uiteindelijk dure advocaten nodig gehad om duidelijk op papier te krijgen aan welke wetten en regels we ons diende te houden. Maar daarna was op augustus 2018 de oprichting een feit”.

“In het begin moesten we elke euro omdraaien. Dit doen we nog steeds”. Niels klopt op het blad van het bureau waaraan hij zit. “De eerste bureaus en kasten heb ik zelf gemaakt, samen met mijn vader, ’s avonds na kantoor tijd in de schuur. Ook de verbouwing van ons kantoorpand hebben we zelf gedaan. Plafonds vervangen, muren schilderen, noem het maar op”.

Marc Gruben is enkele maanden bezig geweest met de ontwikkeling van het platform en op 1 april 2019 ging het MVP-platform live. De eerste samenwerkingen met spaarders begonnen en de eerste leningen werden verstrekt. “De ontwikkeling van ons platform voor de dagelijkse financiële analyse van onze klanten heeft tot veel discussie geleid. Ik ben erg trots waar we nu staan. De banktransacties die we binnenhalen van onze klanten kunnen we allemaal categoriseren en daar worden de analyses op gedraaid”.

“De grootste uitdaging lag in ons idee overbrengen aan partners; financieel adviseurs en accountants. Om hen aan boord te krijgen en klanten aan te dragen”. De ogen van Niels beginnen te stralen. “Waar ik heel trots op ben is mijn persoonlijke prestatie om uit mijn eigen netwerk de eerste investeerders binnen te halen die aandelen wilde kopen en daarmee de eerste 20 miljoen euro aan spaargeld binnen brachten”. Niels legt een hand op zijn borst en zegt “deze investeerders ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar. Dankbaar dat zij geloofden in mijn droom. En het leuke is dat zij allemaal nog steeds actief betrokken zijn bij DebitRoom, als spaarder of in een andere functie”.

Om verder te groeien en een duurzaam bedrijf te worden wordt er geprofessionaliseerd, nieuwe collega’s worden aangenomen en andere samenwerkingen worden aangegaan. In de afgelopen twee jaar is het team dan ook gegroeid naar 14 medewerkers en een vaste groep van zzp’ers. Elke kantoorruimte is gevuld met gemotiveerde, getalenteerde mensen en ’s middags is het een gezellig geroezemoes aan de lunchtafel; de DebitRoom Familie. “Persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel bij DebitRoom. Hetgeen je bij ons aan werkzaamheden verricht moet niet alleen van toegevoegde waarde zijn voor ons maar ook voor de collega zelf”, zegt Niels. “Het moet aansluiten bij hun eigen persoonlijke doelen en ontwikkeling in het leven. Mijn doel is altijd om een win-win situatie te creëren, voor iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij DebitRoom; collega’s, spaarders, partners, MKB ondernemers. Helaas ziet niet iedereen dit en wordt er weleens misbruik van gemaakt. Dit betreur ik”.

En de toekomst? Die is net zoals de naam DebitRoom als een positieve kamer. “In de financiële wereld betekent debit positief, behalve als je vanuit het perspectief van de bank kijkt. Zo is de naam DebitRoom ontstaan; een positieve kamer. Voor iedereen. We zitten in de transitie van start-up naar scale-up, dat andere uitdagingen met zich meebrengt. Maar er komen heel gave dingen aan” lacht Niels. “Ik wil dan ook iedereen hartelijk bedanken die vanaf de idee fase in 2017 hun inzet en vertrouwen hebben gegeven. We hebben het met zijn allen gedaan. Er ligt een mooie toekomst voor ons!”.

Niels van den Brandt
Creating Value Together